Biografie Han Kooreneef

Muziek is –op de stilte na- de meest universele taal ter wereld. Zij verbindt zielen met elkaar, schildert kleur op grauwe gedachten,  brengt versteende harten tot leven en stelt verloren gewaande beelden weer scherp. Muziek is de wind onder vlindervleugels, zij is sterker dan woorden en draagt herinneringen met zich mee. Zij brengt verleiding aan jonge, en melancholie aan oude harten en tovert hoofden om tot bioscoopzalen waar de mooiste dagdromen draaien. Zij strooit tranen en glimlachen op gezichten, laat soldaten marcheren, maar luidt ook de vrede in. Zij zet de tijd stil en haalt hem terug. Zij is magisch en bovenal mijn grote passie. Zo groot dat ik er mijn beroep van heb gemaakt. Ik kan me geen leven zonder haar voorstellen. Zij is allesomvattend als de liefde zelf. HK

Han Kooreneef

Han Kooreneef (1963) groeit op in een artistiek en intellectueel gezin. Hij volgt een aantal jaren vioollessen en zingt bij de bassen in een van de koren die door zijn moeder worden gedirigeerd. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma (6 talen en geschiedenis), gaat hij rechten studeren.  Zodra hij zijn Meesterstitel heeft behaald, besluit hij zijn hart te volgen en voor een artistiek beroep te kiezen. Hij werkt een tijdje als freelance copywriter, als radio-promotor en als televisieredacteur. Maar het allerliefst schrijft hij songs.

Als hij in 1994 een grote hit heeft met het nummer “Dromen Zijn Bedrog” van Marco Borsato, gaat de deur die al op een kier stond wagenwijd open. Er volgen meerdere successen met teksten die hij voor Borsato maakt -uiteindelijk zal hij er zo'n 40 voor hem schrijven-, maar hij wil ook componeren en besluit na het album 'Zien' zijn horizon te verbreden en verlaat het team rond Marco.

Dat blijkt voor hem een goede beslissing te zijn, want hij wordt door diverse artiesten benaderd om mét of vóór hen te schrijven. Het scala aan stijlen en artiesten waar hij zich mee bezighoudt is zeer divers;  Zo schrijft hij songs voor Within Temptation, Di-Rect, Alain Clark, Armin van Buuren, Giovanca, Sharon Doorson en Moke, maar ook het vervaardigen van Nederlandstalige songs blijft hem boeien; Liesbeth List, Sjors van der Panne, Brace, Ruth Jacott, Guus Meeuwis, Jeroen van der Boom, Kinderen voor Kinderen, Trijntje Oosterhuis e.v.a. hebben inmiddels hun stem aan zijn liedjes gegeven.

Voor zijn werk ontvangt hij in 2000 een Gouden Harp en in 2014 als allereerste de Lennaert Nijgh Award.

Ook zit Han als side kick naast Jeroen van der Boom -wiens album hij op dat moment produceert- gedurende de allereerste The Voice of Holland, bedenkt hij met een vriend het concept voor De Beste Singer-Songwriter Van Nederland, produceert hij een CD voor de klassieke bariton Sef Thissen en schrijft hij de volledige score voor een musical over het leven van Vincent van Gogh. Tevens schrijft hij de tekst voor de leader van de allereerste serie van het programma 'Big Brother'.

Han schrijft veel songs alleen, maar schrijft ook zeer geregeld en met plezier met anderen samen.